HŽ Putnički prijevoz i Altpro potpisali ugovor za nabavu autostop uređaja

11. rujna 2017.

Danas, 11. rujna 2017. potpisan je Ugovor za nabavu opreme potrebe za sustav autostop-uređaja na vučnim vozilima u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza. Ugovor su potpisali Uprava-direktor HŽ Putničkog prijevoza mr. sc. Željko Ukić i direktor tvrtke ALTPRO d.o.o. Zvonimir Viduka, a Ugovor se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

U sklopu zajma IBRD-a za financiranje Projekta održivog razvoja hrvatskoga željezničkog sektora, čiji je korisnik i HŽ Putnički prijevoz, financira se i obnova voznog parka radi poboljšanja njegove efikasnosti. Cjelokupni iznos zajma za HŽ Putnički prijevoz iznosi 43 milijuna eura.

S obzirom na izmjene Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava kojima je do 1. srpnja 2018. na sva vučna vozila trebaju biti ugrađeni autostop-uređaji, oprema će biti ugrađena na preostalih 48 vučnih vozila, odnosno 10 manevarskih lokomotiva serije 2 132, 28 dizel-motornih vlakova serije 7 122 i 10 dizel-motornih vlakova serije 7121.

Vrijednost Ugovora iznosi 11.950.339 kn (bez PDV-a), a Ugovorom je definirana sukcesivna isporuka. Za prvih 10 vozila oprema će biti nabavljena u roku od 30 dana, a rok za isporuku opreme za zadnje vozilo je 180 dana. Radove na ugradnji opreme obavljat će ovisno društvo HŽPP-a Tehnički servisi željezničkih vozila d.o.o.

Ugradnjom autostop-uređaja povećat će se razina sigurnosti željezničkog sustava. AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, je visoko tehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenim prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi. Sustav za automatsku zaštitu i zaustavljanje vlaka AP AUTOSTOP otporan je na sve vrste vibracija, potresa i udara koji nastaju prilikom eksploatacije na željezničkom vozilu i predstavlja kompletno rješenje sigurnosnog sustava za željeznička vozila i infrastrukturu po modelu LOW COST–HIGH TECH te je prilagođen komunikaciji s drugim sigurnosnim sustavima te jedinstvenim europskim standardom za signalno-sigurnosne i komunikacijske sustave razine ETCS.

O tvrtki ALTPRO d.o.o.

Nova inovativna tehnološka rješenja razvijena u tvrtki ALTPRO, poput kompletne računalne dijagnostike, ispitnih uređaja, registracije događaja koja omogućuju bolje održavanje i evaluaciju incidentnih stanja kod nesreća, registracije strojovođe, integriranog sustava budnosti koji sprječava nesreću, GPS i komunikacija u svrhu daljinske dijagnostike, omogućavaju visoku razinu sigurnosti te povećavaju razinu zaštite od izvanrednih događaja izazvanih ljudskom ili tehničkom  pogreškom.

Tvrtka ALTPRO svoje je tehnološke sustave i njihove dijelove uspjela plasirati u velik broj zemalja poput Kanade, Indonezije, Izraela, Turske, Velike Britanije, Austrije te zemalja jugoistočne Europe, a u tijeku su i pregovori s drugim zemljama.

U zadnjih šest godina AUTOSTOP sustav na svoja su vozila ugradili najpoznatiji svjetski proizvođači željezničkih vozila poput Alstoma, CAF-a, Stadlera i Plasser&Theurera, kao i hrvatski proizvođači Končar Električna vozila i TŽV Gredelj. Trenutačno se provodi homologacija AUTOSTOP sustava za južnokorejske i japanske proizvođače, čime je taj sustav postao globalni konkurentni proizvod.

Tvrtka ALTPRO započela je izgradnju novoga razvojno-inovacijskog centra za vozila, u kojemu će se razvijati i proizvoditi AUTOSTOP sustavi i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom razvojno-inovacijskom centru predviđeno je 75 novih radnih mjesta.

ALTPRO in the International Exhibition for Track Technology (IAF)